ریزش موی هورمونی
ریزش موی هورمونی چیه ؟
ریزش مو میتونه به دلایل مختلفی ایجاد بشه، تغییرات یا عدم تعادل هورمونی یکی از اونهاست، چون هورمون ها نقش مهمی در نحوه عملکرد بدن در هر زمان ایفا میکنند.
اما تشخیص هورمونی بودن ریزش مو خیلی سخته ، چون عوامل دیگه ای هم میتونه در بروز اون موثر باشه. بنابراین، همیشه بهترِ برای شناسایی و درمان علت اصلی از یک متخصص مشاوره بگیرید.
بنابراین شناسایی شاخص های ریزش موی هورمونی برای درکِ اینکه کدوم هورمون ها مسئول رشد یا ریزش مو هستند.
علل شایع این نوع ریزش مو چیه ؟
1. عدم تعادل هورمونی
یکی از دلایل اصلی ریزش مو در آقایون وخانوم هاست. برخی محرک ها میتونند تولید برخی از هورمون ها رو تسریع کنند که باعث ریزش مو میشن.
2. استرس
وقتی بدن شما تحت استرسِ، هورمونی به نام کورتیزول تولید میکنه که باعث تولید بیشتر تستوسترون و DHT میشه و در نتیجه منجر به ریزش میکند.
3. سطح تیروئید
نوسانات در سطح تیروئید همچنین میتونه به عنوان یک کاتالیزور برای ریزش مو عمل کنه. مشخصِ که کمبود پاراتیروئید کافی یا تیروئید پرکار میتواند باعث نازک شدن موها بشه. بنابراین، مهمِ که سطح تیروئید رو به طور منظم بررسی کنید.
4. بارداری و زایمان
بارداری باعث اختلال در هورمون های بدن شما میشه و یکی از نتایج این تغییرات هورمونی نازک شدن موها و در نهایت ریزش مو است. اما، این یک وضعیت موقتیِ و شما در یک بازه زمانی نود روز پس از تولید مثل متوجه رشد مجدد مو میشید.
5. داروها و قرص ها
داروهای خاصی که مصرف میکنید عوارض جانبی مثل ریزش مو دارند چون باعث اختلال در سطوح هورمونی بدن میشن، به عنوان مثال قرص های ضد بارداری. توصیه میکنم با پزشکتون مشورت کنید و دوز داروهای مصرفیتون رو کاهش بدید یا جایگزینی براش پیدا کنید. از قرص های ضد بارداری با سطح آندروژن پایین استفاده کنید تا از اثرات DHT جلوگیری بشه.
6. یائسگی
در طول یائسگی، یک زن با کاهش شدید سطح استروژن در بدن دچار تغییرات زیادی میشه و از اونجایی که دیگه قادر به متعادل کردن سطح DHT نیست، باعث ریزش مو نیز میشه.
اما اول از همه بگم بازم ریزش مو کلی دلیل داره اول از همه باید مطمئن بشین که نوع ریزشتون چیه و بعد به سراغ درمانش برین وگرنه فایده ای نداره.
این نوع ریزش واکنش فیزیولوژیک بدن به آندروژیک ها یا همون هورمون های مردونه هست(بخوام ساده تر بگم واکنش بدن به تغییر هورمون ها).
این نوع ریزش در خانم ها پراکنده هست اما در آقایون بیشتر دوطرف سر و تا وسط سر ادامه پیدا میکنه و تو این روند خط موی پیشونیشون هم عقب تر میاد.
تاثیر آندروژیک ها(هورمون های مردونه)روی موها:
کم شدن رشد قدی موها
نازکی موهای سر
ضخیم شدن موهای بدن
زیاد شدن موهای بدن
تغییر رنگ موها
این نوع تغییر هورمون ها باعث تضعیف فولیکول مو میشه و از نشانه های دیگه ی این اختلال در هورمون ها میشه به وجود موی زائد، بوجود آمدن جوش در صورت و بدن، عادت های ماهانه نامرتب و همچنین سابقه کیست تخمدان اشاره کرد.