کلاژن چیه ؟
قطعا چندین بار اسم کلاژن به گوشتون خورده میدونید کلاژن چیه ؟ وقتی اسم کلاژن میآید اکثر افراد به یاد پوست میوفتن. کلاژن پروتئینیِِ که در تموم بدن
وجود داره و در واقع ترکیب اصلی سازنده غضروف؛ عضلات، استخوانها،پوست و تاندونها محسوب میشه.
منابع کلاژن چیه ؟
میشه گفت که کلاژن چسب طبیعیِ که چفت و بست بدن رو حفظ میکنه. خاصیت ارتجاعی پوست ناشی از این ترکیبِ و به کمک همین پروتئینِ که سلولهای
پوست جایگزین شده و جوونیش حفظ میشه. بدن ما به طور طبیعی کلاژن تولید میکنه اما با گذر عمر تولید این ترکیب کاهش پیدا میکنه. علاوه بر این عوامل
دیگه ای مثل مصرف زیاد قند، مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث تشدید کاهش اون میشه. اگه خودمون اقدام به حفظ کلاژن و
جایگزینی اون نکنیم علاوه بر پوستمون، ناخن ها، دندان ها، غضروفها و حتی رودهها نیز ضعیف و آسیب پذیر میشن.
کلاژن چیه ؟
در زبان یونانی کلاژن به معنای «تولیدکننده چسب» هستش. این چسب طبیعی در واقع پروتئینیِ که فیبرهای سفید پوست، تاندونها، استخوانها،
غضروفها و تموم بافتهای رابط رو تشکیل میده. این ترکیب همچنین در مواد ژلاتینی بدن مثل زجاجیه چشم (همان مایع ژلهای مانند و بدون عروق و
شفاف کره چشم) نیز وجود داره. کلاژن 5 نوع دارد و حدود 80 درصد وزن بافتهای رابط رو در برمیگیره. بنابراین چیزی بیش از یک ماده ساده در ترکیب
کرمهای زیباییِ.
میوههای کلاژن ساز
در بین مواد غذایی متنوعی که باعث تولید کلاژن بیشتر میشن میوهها جایگاه بالایی دارن. میوههایی مثل پرتقال، نارنگی، لیموترش، گریپ فروت، کیوی،
انگور سفید، بلوبری، توت فرنگی و تمشک جزو میوههای سرشار از ویتامین C هستند و در افزایش میزان کلاژن نقش مهمی دارند. این ویتامین یک آنتی
اکسیدان قوی محسوب میشه که اثرات مخرب رادیکالهای آزاد رو خنثی میکنه. به همین دلیل هم باعث حفظ جوونی و شادابی پوست میشه و از افتادگی
زود هنگام و بروز چین و چروک جلوگیری میکنه. علاوه بر این ویتامین C در تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود زخمها و جراحات پوستی ایجاد شده نقش مهمی
داره. علاوه بر این میتونید از خواص موجود در این میوهها برای افزایش کلاژن موجود در اندامهای دیگه مثل چشمها و غضروفها نیز بهره مند بشید.
سویا و مشتقاتش
برخی از محصولات تهیه شده از سویا مثل شیر یا پنیر سویا حاوی «جنیستئین» هستند. این ترکیب شیمیایی قدرت بدن برای ترشح هر چه بیشتر کلاژن رو بالا
میبره و با آنزیم هایی که خاصیت ارتجاعی و انعطافپذیری بافتهای بدن رو به خطر میندازه، مقابله میکنه.
چطوری کلاژن بدن رو افزایش بدیم ؟
همونطور که گفیم کلاژن در سرتاسر بدن ما وجود داره بنابراین لازمِ که برای جذب و تولید هر چه بیشتر اون تلاش کنیم. شما میتونید با اضافه کردن مواد غذایی
زیر میزان این پروتئین ضروری رو تو بدنتون افزایش بدید.
سبزیجات مفید و لازم
برای کلاژنسازی هر چه بیشتر با سبزیجات باید به سراغ اونایی بروید که حاوی میزان زیادی ویتامین C، ویتامین K و آنتی اکسیدانها هستند. برای اینکه
پوست بدنتون سالم بمونه باید سبزیجاتی مثل بروکلی، کلم ها، اسفناج، چغندر، بادمجان و گل کلم تو برنامه ی غذاییتون باشه. این مواد غذایی با تولید
ویتامینها و مواد معدنی متعدد و بهویژه ویتامین C به ساخت کلاژن کمک میکنه و مفاصل و پوست رو در سلامت بهتری قرار میده. یادتون باشه که گوجه
فرنگی بیشتری مصرف کنید. چون میزان بالای لیکوپن اون باعث تولید هر چه بیشتر کلاژن میشه.
گوگرد
گوگرد یک ماده معدنی مفید و ضروری برای سنتز کلاژن و کرتین بدنِ. کمبود این ماده معدنی باعث بروز ضعف در پوست، موها و ناخنها میشه. در واقع
مواد غذایی حاوی گوگرد جایگاه مهمی در لیست مواد غذایی تولیدکننده کلاژن دارن. برای جذب گوگرد بیشتر میتونید به موز، مــرغ، گوشت اردک، یا همون
پنیر سویا، میوه نارگیل، و سیر و پیاز اعتماد کنید.
اسیدهای چرب امگا 3
اسیدهای چرب امگا 3 دوستدار کلاژن هستند و تأثیر زیادی در افزایش میزان اون دارند. ماهیهایی مثل ماهی آزاد، ماهی تن، ماهی خال خالی، روغنهای
گیاهی، گردو، بادام هندی، بادام یا حتی خیار جزو منابع غذایی حاوی امگا 3 هستند. این مواد غذایی باعث نرمی مفاصل، بهبود وضعیت رودهها و شفافیت هر
چه بیشتر پوست میشن. توجه داشته باشید که مصرف این مواد غذایی باعث کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی میشه و میزان کلسترول بد رو کاهش
میدن.
مصرف مکمل
یکی دیگه از روشهای رایج جذب کلاژن بیشتر مصرف مکملِ که با انواع مختلف تولید شده و در بازار وجود دارن. میتونید از کپسول، پودر یا قرصهای
کلاژن استفاده کنید. البته بهترِ قبل از مصرف هر نوع مکمل یا دارویی با پزشک مشورت کنید. چون لازمِ که دوز مصرف این مکملها بر حسب نیاز بدنتون باشه. از
مکمل هایی استفاده کنید که همچنین حاوی ویتامین C نیز باشن. چون این ویتامین باعث جذب هر چه بیشتر کلاژن میشه.بهترِ مکملهارو در وعده صبحونه
مصرف کنید تا جذبش بیشتر باشه و بهتر اثر کنه.